Obnovu chátrajúceho kaštieľa začne radnica najskôr na jar budúceho roka

07.10.2011 Snina

Snina 7. októbra (TASR) - Projekt rekonštrukcie sninského kaštieľa, ktorý je vo vlastníctve mesta, sa dostal oproti pôvodným plánom pre opakovanie procesu verejného obstarávania na výber zhotoviteľa stavebných prác do omeškania. Na revitalizáciu klasicistickej stavby schválili v roku 2010 miestnej samospráve v rámci regionálneho operačného programu nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Európskej únie. Priebeh opakovanej verejnej súťaže vyhodnocuje v týchto dňoch Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Samospráva chce v prípade jeho kladného posúdenia odštartovať obnovu miestnej kultúrnej pamiatky na jar budúceho roka.
Ako TASR informovala prednostka Mestského úradu v Snine Jana Rosičová, prvé kolo verejnej súťaže na výber dodávateľa stavebných prác pre projekt rekonštrukcie kaštieľa zrušil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v marci tohto roka. \"Tak, ako aj teraz, sme jej výsledky predložili ministerstvu na kontrolu. Nastali tam nejaké pochybnosti, takže odstúpili celú spisovú dokumentáciu na kontrolu na ÚVO,\" poznamenala. Mesto následne uskutočnilo v uplynulých mesiacoch ďalšie kolo verejnej súťaže, čím sa začiatok realizácie projektu posunul z roka 2011 predbežne na rok 2012.
Prednostka dodala, že rekonštrukciu sninského kaštieľa chcú odštartovať v budúcom roku v jarných mesiacoch. \"Dovtedy prebehne ešte dodatkovanie zmluvy s ministerstvom na základe výsledkov poslednej verejnej súťaže, musí sa ukončiť aj prebiehajúca kontrola na ministerstve,\" vysvetlila Rosičová s tým, že stavebných prácam, ktoré sú naplánované na obdobie dvoch rokov, bude ešte predchádzať vykonanie archeologického prieskumu v areáli staveniska.
\"Uvedený objekt vzhľadom na jeho umiestnenie v centre mesta a historický význam má mesto v pláne využívať ako kultúrno-spoločenské centrum poskytujúce viaceré služby v kultúrno-spoločenskej, ako aj osvetovej oblasti či v oblasti zachovávania a sprístupňovania kultúrneho dedičstva, k čomu je nevyhnutná jeho kompletná rekonštrukcia,\" podotkla hovorkyňa sninského magistrátu Zuzana Krupa.
Ako dodala, projekt zameraný na záchranu chátrajúceho kaštieľa ráta s jeho kompletnou opravou v interiéri, ako aj exteriéri. Revitalizáciou prejdú aj vonkajšie spevnené plochy a pribudne nové oplotenia areálu. V zrekonštruovanom objekte by malo v budúcnosti zároveň pôsobiť Mestské kultúrne a osvetové stredisko, ktoré nemá na území mesta vhodné priestory pre svoju činnosť. Projektované náklady na obnovu sninskej pamiatky postavenej na sklonku 18. storočia predstavujú vyše 2,43 milióna eur.
 

Vyberte región

mark